Havrebrød
Ingredienser
Ingrediens | Mengde | |
---|---|---|
500 g | ||
350 g | ||
100 g | ||
50 g | ||
720 g | ||
10 g | ||
15 g |
Fremgangsmåte
Denne oppskriften er hentet fra Brødhue og skrevet om litt. Original oppskrift finner du her.
Elting og første heving
Ha i en bakebolle. Smuldre opp i vannet og bland det sammen. Deretter, tilsett og .
Elt på sakte fart til alt er blandet, og vent et par minutter før du tilsetter . Øk hastigheten til lav-middels, og elt i 15-20 minutter avhengig av kjøkkenmaskin, eller lenger hvis du elter for hånd.
Dekk til bakebollen med plast, lokk eller kjøkkenhåndkle. Deigen kan også flyttes til en annen bolle som er smurt med olje, så deigen slipper lettere etter heving.
Dekk til deigen og la den heve til 2-3x størrelse. Det tar tar 2-4 timer i normal romtemperatur.
Deling og hvile
Skrap ut deigen med en slikkepott eller deigskrape og ha den på en lett melet benk. Del deigen i 2 like emner.
Form emnene til store boller og la de hvile i 15-30 minutter på melet benk med glatteste side opp. Dekk til emnene med plast eller kjøkkenhåndkle.
Forming
Trenger du hjelp?
Ha en tynt lag med mel på benken. Ta ett og ett av emnene og snu med glattsiden ned. Slå ut luften med lette slag og form en sirkel. Strekk sirkelen så den blir litt firkantet med lengste side rett frem foran deg.
Brett ned øvre tredjedel av sirkelen mot deg. Trykk ned enden med håndbaken. Gjør det samme på nedre tredjedel, slik at du ender med en form som ser ut som et brød. Lås skjøten med fingrene eller håndbaken.
Snu deigen og dra den langs benken med skjøten ned for å stramme opp overflaten.
Gjenta for de resterende emnene.
Topping og andre heving
Fyll en dyp tallerken med vann og en stor tallerken med havregryn. Dypp formede deigemner i vannet og deretter i havregrynene. Legg så deigen i en brødform.
La deigen heve til nesten dobbel størrelse. Det bør ta omtrent 1 time og 15 minutter i romtemperatur.
Steking
Etter andre heving. Forvarm ovnen til 230 grader, snitt brødene med en skarp kniv eller barberblad, og stek i 40-50 minutter.
Kjernetemperaturen bør være ca. 95 grader for at brødene skal være ferdig stekt.