Fint surdeigsbrød
Ingredienser
Til surdeig
Ingrediens | Mengde | |
---|---|---|
25 g | ||
50 g | ||
25 g | ||
25 g |
Til brødet
Ingrediens | Mengde | |
---|---|---|
100 g | ||
400 g | ||
100 g | ||
350 g | ||
10 g |
Fremgangsmåte
Denne oppskriften er opprinnelig hentet fra Brødhue og skrevet om litt. Original oppskrift finner du her.
Det tar en stund å lage surdeigsbrød, og det kan derfor være lurt å planlegge litt. Brødhue sitt forslag til timeplan er:
- Starte på morgenen med starter og deig.
- Fortsette på ettermiddagen med blanding av deig.
- Forme brød på kvelden.
- Steke brød neste dag.
Steg 1 - Starter og deig
Bland først sammen ingrediensene til surdeigstarteren i en liten bolle: og . Dette vil gi deg totalt 125 g surdeig slik at du kan ta vare på 25 g surdeig til senere. Bland ingrediensene sammen og hell blandingen over i en gjennomsiktig beholder sånn at du kan følge med på høyden utover dagen. Når blandingen har doblet eller triplet seg i volum er den klar til å bakes med.
I tillegg til å lage surdeig skal også de andre ingrediensene blandes nå. Bland sammen og i en bakebolle. Dekk til bollen med lokk eller plast.
Sett både starter og deigen på samme sted, gjerne et sted med litt over romtemperatur hvis mulig. Vent til starteren minst har doblet i volum før du fortsetter bakingen. Dette bør ta et sted mellom 6-10 timer, litt avhengig av starteren din.
Steg 2 - Blanding
Ta ut 25 g surdeig fra starteren din, og ta vare på den til neste gang. Resten av blandes sammen med deigen. Enten for hånd eller med kjøkkenmaskin. Uansett trenger du ikke å elte lenge. Bare sørg for at alt er blandet. Bruk en deigskrape til å skrape ned deigen fra kanten, legg den midt i bollen, dekk til med lokk/plast og vent i 20 minutter.
Tips: Følg med på hevingen.
Hvis du vil ha et nøyaktig mål på hvor mye deigen har hevet, kan du ta ut en liten bit av deigen nå, og legge den i et lite glass med rette kanter. Bruk en strikk for å markere starthøyden og følg med etterhvert.
Strekk og brett
Trenger du hjelp?
Det finnes flere videoer på YouTube om "Stretch and fold". Her er en av de.
Fukt hendene med vann sånn at deigen ikke setter seg fast. Brett deigen ved å ta tak i ytterkant av deigen og brett den inn mot midten. Vent 30 minutter.
Gjenta bretteprosessen. Vent i 30 minutter.
Gjenta bretteprosessen en siste gang. Etter siste gang skal deigen hvile inntil den har vokst med 30-50%. Normalt bør dette ta 5-8 timer fra da du blandet deigen.
Steg 3 - Forming av brød
Tips: Forming
Brødhue har laget en fin video om forming av brød, og YouTube-kanalen "The Bread Code" viser frem "coil folds".
Først former du deigen til en rund ball. Enten på benken, eller i bollen ved hjelp av "coil folds". La ballen hvile i 15-20 minutter.
Etter hvile, form deigen til brød. Legg deigen med den glatte siden ned på en kjøkkenbenk og form den til ønsket form.
Gjør klar en hevekurv ved å strø rismel eller havremel i den, slik at deigen ikke setter seg fast mens den hever. Hvis du ikke har en hevekurv kan du bruke en bolle som du legger et kjøkkenhåndkle i.
Dekk deigen med rismel, og legg den i hevekurven med toppen ned. Strø litt rismel/havremel på toppen av deigen så den ikke setter seg fast.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i kjøleskapet i 6-36 timer.
Steg 4 - Steking
Sett en støpejernsgryte i ovnen, og sett ovnen på 240 grader. Vent i 30-45 minutter til gryten er gjennomvarm.
Ta ut brødet fra kjøleskapet, og vend det ut fra hevekurven opp på et stekepapir. Snitt brødet med et barberblad eller en skarp kniv.
Ta den varme gryta ut fra ovnen, og legg brødet forsiktig i.
Stek i 20 minutter med lokk, og 15-20 minutter uten lokk etterpå. Når brødet er ferdig skal det ha en kjernetemperatur på over 90 grader.
Avkjøl en time på rist. Velbekomme!